YGS ve LYS'ye Nasıl Çalışılır ?


Evet arkadaşlar bildiğiniz üzere YGS ve LYS diye bir çok çok kişinin başının belası olan (şimdilik benim değil ama yakında olcak :) ) sınavlar var. Bana göre bu sınavlarda başarılı olmak için önemli olan çok çalışmak değildir. Önemli olan planlı belli bir düzen içinde çalışmaktır. Bugün YGS ve LYS'ye nasıl çalışmak gerekli onu anlatacağım..


"Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan zevk almazlar." 
 Emile Raux

YGS ve LYS'ye nasıl çalışacağımızı bilmemiz için öncelikle YGS ve LYS hakkında genel olarak bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. YGS ve LYS hakkında genel olarak bilinmesi gerekenleri okuduktan sonra YGS ve LYS'ye nasıl çalışacağınızı okumalısınız. Böylece düşmanınızı daha iyi tanımış olacaksınız ve ona göre hareket edeceksiniz.


YGS ve LYS Hakkında Genel Olarak Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?


YGS denilen sınav gireceğiniz ilk sınavdır. Bu nedenle ilk önce YGS'ye çalışmaya başlamalısınız. YGS'ye çalışırken aynı zamanda LYS'nin bazı konularına da çalışmış oluyorsunuz. Sizin anlayacağınız YGS'ye ne kadar çok çalışırsanız hem YGS'de hem de LYS'de o kadar çok başarılı olursunuz. Genelde dershanelerde ve okullarda YGS'ye öncelik verilmesinin sebebi budur. Öncelikle hangi alandan meslek seçeceğinize karar vermelisiniz. Buna zaten lisede alan seçerek karar vermiş oluyorsunuz. Hangi mesleği seçeceğinize karar verdikten sonra o meslek hangi alandaysa (TS, TM, MF, DİL) o alana yönelik çalışmanız gerekmektedir.

Hukuk okuyacak biri sınava TS alanından hazırlanırsa eğer matematiği zayıf olacaktır ve muhtemelen hukuk bölümünü kazanamayacaktır. Doktorluk isteyen biri sınava TM alanından hazırlanırsa yine başarılı olamayacaktır çünkü fen dersleri zayıf olacaktır. Seçeceğiniz meslek kendi alanınızda olursa işler sizin için daha kolay olur.

Eğer sınava Türkçe-Sosyal alanında hazırlanıyorsak ve bu alanda meslek seçeceksek Türkçe ve Sosyal derslerimizin iyi olması gerekir. Sınavda bize asıl puan getirecek olan Türkçe ve Sosyal dersleridir. Sosyalin içinde Tarih, İnkılap Tarihi, Coğrafya, Felsefe vs. gibi sözel dersler bulunmaktadır ve bize asıl puan bu derslerden gelecektir.

Unutmamalıyız ki YGS sınavında 1 Türkçe ya da Sosyal bilgiler sorusu 2 Matematik sorusuna denk gelmektedir. Puanımız LYS sınavından sonra hesaplandığında ise 1 Türkçe ya da Sosyal Bilgiler sorusu 3 ya da 4 matematik sorusu değerinde olacaktır. TS alanından sınava girip Fen Bilgisi sorusu yaparsanız alan puanınızı matematikten bile daha az etkileyecektir. Bu durumda matematik ya da fen bilgisi yapmamalı mıyız ? Hayır, yapmalıyız ama bu derslere TS alanından asıl puanı getirecek derslerin konularını hallettikten sonra bakmalıyız.

Türkçe dersi kötü olan ve seçeceği meslek TS puanı gerektiren bir öğrencinin matematiğe daha çok yüklenmesi yanlıştır çünkü asıl puanı Türkçe dersinden alacaktır. Bu nedenle Türkçe dersinin konularını ya da aynı şekilde Tarih, İnkılap Tarihi, Felsefe, Coğrafya vs. dersinin konularını tam olarak halletmeden Matematik çalışmak tamamen yanlıştır. 2.sayfamızdan devam edelim..


[next]

YGS ve LYS'ye Nasıl Çalışılır ?


Hepimiz bir sınava nasıl çalışacağımızı biliriz fakat yapmamız gerekeni yapmadığımız için başarılı olamayız. Önemli olan fedakarlık yapmaktır. YGS ve LYS'ye çalışacaksanız kazanmak için çalışıyorsunuz. Emeklerinizin boşa gitmesini ister misiniz ? Emeklerinin boşa gitmesini kim ister ki ? Aşağıya maddeler halinde sıraladığım şeylere uyan bir öğrencinin YGS ve LYS sınavında başarılı olacağından ve yüksek puan alacağından eminim.


Her Gün Düzenli Olarak Tekrar Yapın


Bazen yeni biriyle tanıştığımızda ve ismini öğrendiğimizde bir zaman sonra ismini unuturuz. Bu hepimizin başına gelmiştir. Yeni tanıştığımız bir insanın ismini unutmamızın sebebi ismini tekrar etmememizden kaynaklanır. Bazen yine yeni biriyle tanışırız ve ismini öğrendikten sonra unutmayız. Bunun sebebi yine tekrar etmekten kaynaklanır. Tanıştığımız o yeni kişi gün içinde etrafımızda olur ve sürekli ismini duyarız. Böylece ismini unutmayız. İşte derslerde böyledir. Ne kadar çok tekrar ederseniz o kadar kalıcı olur.

YGS ve LYS notlarınızı her gün düzenli olarak ve isteyerek tekrar edin. Ezberlemek amacıyla değil öğrenmek amacıyla tekrar edin. Böylece o notları unutmanız imkansızlaşacaktır. Unutmayın ki ÖSYM size verdiği müfredatın dışına çıkamayacaktır. Hiç bilmediğiniz bir konudan önünüze soru koyamayacaktır.


Elinizde Birden Fazla Test Kitabı Bulundurun


Her gün yaptığınız düzenli tekrarları unutmamanız için yani bilgilerinizin pekişmesi için test çözmeniz gerekmektedir. Böylece bildiğiniz şeyleri kafanızda yorumlayarak çözdüğünüz testlere uygulayacaksınız ve tamamen öğrenmiş olacaksınız. Elinizin altında her zaman test kitabı ya da yaprak test bulundurmalısınız. Bu nedenle her dersten en az 2 adet soru bankanızın ya da test kitabınızın olması gerekmektedir.

Alacağınız kaynaklar bilinen sağlam kaynaklar olmalıdır. Böylece işinizi daha fazla garantilemiş olursunuz. Alacağınız test kitaplarını ya da yaprak testleri toptan fiyata alırsanız daha uygun bir fiyata gelir.


Konuyu Derste Anlamak İçin Kendinizi Zorlayın


Eğer konuyu dersi dinleyerek anlamaya çalışırsanız öğrenmeye çalıştıklarınızı kafanızda daha iyi yorumlayabilirsiniz. Bu da size çok büyük bir artı kazandıracaktır. O konuyla ilgili daha fazla test çözmekten kurtulmuş olacaksınız çünkü konuyu öğrenmiş olacaksınız.

Dersi dinlerken sıkıldığınız ya da kafanızın başka yerlere gittiği anlarda bunu anlayıp durumu toparlayabilirseniz konuyu derste anlamanız için hemen hemen hiç bir engel kalmaz. Önemli olan kafanızın başka yerlere gittiği anlarda ya da sıkıldığınız anlarda kendinize "Ne yapıyorum ben ? Dersi dinlemem gerekiyor. Konuyu anlamazsam sınavı kazanamam" diyebilirseniz konuyu derste anlarsınız.


Yapabildiğiniz Konunun Üzerinde Fazla Durmayın


Eğer bir konuyu derste anladıysanız ve yaptığınız tekrar sonucunda testlerde çok başarılı olabiliyorsanız o konunun üzerinde fazla durmayın. Yapabildiğiniz konuyu zaten yapabiliyorsunuz. Yapabildiğinizi yaptığınız test sonuçlarından anlayabilirsiniz. Testi ful doğru yapıyorsanız yapabiliyorsunuz. Bir kaç yanlış yapıyorsanız yine yapabiliyorsunuz. Bu şekilde olumlu sonuç aldığınız hiç bir konu üzerinde fazla durmayın çünkü zaten yapabiliyorsunuz.


Yapamadığınız Konuları Belirleyin


Yapabildiğiniz konunun üzerinde fazla durmamanızın asıl sebebi budur. Çünkü sizin için önemli olan yapamadığınız konuları yapabilmenizdir. Yapabildiğiniz konu üzerinde durursanız sürekli aynı seviyede takılır kalırsınız fakat yapamadığınız konuyu yapmaya başladığınızda seviyeniz artar ve yapamadığınız soruları yapmaya başlarsınız. Bu yüzden test sonuçlarınıza göre yapamadığınız konuları belirleyip bunların üzerine daha fazla yoğunlaşın.


Ders Çalışma Programı Yapın


Başta da belirriğim gibi çok çalışan değil planlı çalışan mutlu son'a erecektir.. Eğer programlı çalışırsanız yukarıdaki diğer başlıkları aksatmadan çalışırsınız. Bu sizin için daha faydalı olur fakat program yapmadan da yukarıdaki başlıklara uyarak YGS ve LYS'den oldukça iyi bir puan alabileceğinizden eminim.

" Basit bir adamın elinden geleni yapmaya çalışması, zeki bir adamın tembelliğinden iyidir. "
G.Gracian

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yürüyen Ölüler çizgi roman serisi Türkçe

Android Telefon İmei Değiştirme [ROOT] [XPOSED]

Youtube Oynatma Listesi (Playlist) İndirme Programsız